Η ομιλία του Μανώλη Τσαλικίδη για το παραλιακό μέτωπο

Συνδημότισσες και συνδημότες
Εδώ και πολύ καιρό, η παράταξή μας, ο Σαρωνικός 5+, είχε αποκαλύψει τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση για την παραλία μας, στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημιονιακών δεσμεύσεων.

Εδώ και πολύ καιρό είχαμε χτυπήσει το κουδούνι του κινδύνου για τοποθετήσεις και θέσεις που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί αυτών, που επιδιώκουν μεγιστοποίηση του κέρδους των ιδιωτών εις βάρος του συμφέροντος των πολιτών και του Δήμου μας.

Εδώ και πολύ καιρό είχαμε σημάνει προσκλητήριο εγρήγορσης των πολιτών για να αντισταθούμε στο ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών.

Το λέμε και σήμερα η παραλία μας είναι η απαρχή ενός σχεδίου, που ιδιωτικοποιεί την ίδια μας τη ζωή.

Ενός σχεδίου που έχει σα στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας των Δήμων.

Ενός σχεδίου που ιδιωτικοποιεί ακόμη και τον  ίδιο το δήμο, αφού καταστρατηγεί τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί επαρκώς τις δράσεις και τις αρμοδιότητες που του μεταφέρει.
Ενός σχεδίου που μετακυλύει στους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών  τελών, τις υποχρεώσεις τη πολιτείας.

Αγαπητοί συνδημότες,
Είμαστε συγκρουσιακά αντίθετοι σε αποφάσεις που υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των πολιτών
σε αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σα φιλέτα προς ξεπούλημα, με μηδενικό όφελος για τον τόπο.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το συνολικό σχέδιο που εκποιεί όλη την παραλιακή, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο,  απειλώντας την ελεύθερη πρόσβαση εκατομμυρίων πολιτών στη θάλασσα, παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική προστασία, θεσπίζοντας υψηλούς συντελεστές δόμησης, με ικανή και αναγκαία συνθήκη για αυτό το έγκλημα, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην έχουν κανένα λόγο.
Η αξία του ενιαίου παράκτιου αττικού τοπίου με όλο τον αρχαιολογικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό του πλούτο είναι ανυπολόγιστη. Αποτελεί τμήμα όχι μόνο της εθνικής μας αλλά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αποτυχημένες και παρωχημένες πρακτικές μονόδρομης επιχειρηματικής ανάπτυξης όπως του Ντουμπάι ή τζόγου όπως του Λας Βέγκας, έχουν αποδείξει τα τραγικά τους οικονομικά αδιέξοδα.


Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την παραλία μας είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι :

  • Eπιδιώκουμε  τη διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου χαρακτήρα της παραλίας και του αιγιαλού ως κοινόχρηστου χώρου με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.
  • Η ευθύνη διαχείρισης της  παραλίας του Σαρωνικού τελεί υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο
  • Η παραλία του Σαρωνικού αποτελεί τμήμα του παραλιακού μετώπου της Αττικής και εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου, όπως τον διεκδικούν οι πολίτες.


Η ήπια ανάπτυξη, η αξιοποίηση του ιστορικού μας πλούτου και η ανάδειξη των ιστορικών μας τοπίων, η ανάπτυξη χρήσεων πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού, η δημιουργία θέσεων εργασίας για τον ντόπιο πληθυσμό είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα προκύψει και η μελέτη του Δήμου μας για το παραλιακό μας μέτωπο.

Ο δήμος και η κοινωνία των πολιτών είναι οι δύο κυρίαρχοι πρωταγωνιστές των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στο παραλιακό μας μέτωπο, οι οποίες θα εγγυώνται την προστασία του περιβάλλοντος, τον δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και στον Πέτρο Φιλίππου με τη νέα  ιδιότητα, που θα έχει από τις 18 Μαίου και μετά : η σημερινή ημέρα πρέπει να είναι η αφετηρία ενός συνολικού σχεδίου αντίστασης.

Το ζήτημα του παραλιακού μετώπου δεν αφορά μόνον εμάς. Με την έννοια αυτή προτείνουμε την άμεση επαφή με όλες τις παρατάξεις και τις συλλογικότητες του παραλιακού μετώπου για συντονισμό και μαζικοποίηση των δράσεών μας.

Προτείνουμε αμέσως μετά τις εκλογές την εμπλοκή των ανθρώπων του πολιτισμού στο κίνημά μας με την πραγματοποίηση μιας μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης, εδώ στην Ανάβυσσο με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του Αττικού παραλιακού μετώπου που αντιστέκονται στα σχέδια αυτά.

Αγαπητοί συνδημότες,
Έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα.
Είμαστε πολλοί,
είμαστε οι περισσότεροι που αρνούμαστε να υπακούσουμε σε εντολές που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον,
είμαστε οι περισσότεροι, που χωρίς υποκριτικές και πρόσκαιρες επικοινωνιακές θέσεις, έχουμε πάγιες θέσεις,
έχουμε έμπρακτη στάση διεκδίκησης
και έχουμε αποδεδειγμένα σταθερό δημόσιο λόγο για το σχέδιο μας στο παραλιακό μέτωπο.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας
Πολλαπλασιάζουμε τη φωνή μας
Κερδίζουμε αυτό το αυτοδιοικητικό στοίχημα που αφορά το σήμερα και το μέλλον του Δήμου Σαρωνικού!

Go to top