Άρθρα

Ιδρυτική Διακήρυξη .

Ιδρυτική Διακήρυξη

“Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα” (Νίκος Καζαντζάκης)

Μπορεί να μιλήσει κανείς σήμερα για χρώματα και παραδείσους;

Είναι αλήθεια ότι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε δεν μας προσφέρει την έμπνευση για κάτι τέτοιο, γιατί όσοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, ζωγράφισαν με τις πινελιές τους ένα τοπίο που καθόλου δε θυμίζει παράδεισο.

Μας στέρησαν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, υποβάθμισαν το επίπεδο διαβίωσής μας, περιέκοψαν παροχές ζωτικές και ανάγκασαν κάποιους από εμάς να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε ξένους τόπους.

Με την πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πλήγωσαν τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας, που αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης.

Μέσα σε αυτό το μελανό τοπίο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται, λειτουργώντας σε καθεστώς υποχρηματοδότησης και κατάργησης της αυτοτέλειάς της.

Δυστυχώς οι πολιτικές νοοτροπίες και πρακτικές που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτή τη δυσχερή πραγματικότητα παραμένουν -και σε τοπικό επίπεδο- απαράλλαχτες:

  • Τοπικισμοί που διαιρούν
  • Υποταγή σε κομματικούς μηχανισμούς που περιχαρακώνουν
  • Ανακύκλωση παλαιών και φθαρμένων υλικών που μας πισωγυρίζουν σε ένα παρελθόν το οποίο πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας
  • Συμφωνίες κορυφής που προβλέπουν ανταλλάγματα και εξασφαλίζουν στους συμβαλλόμενους μια θέση στην άσκηση της εξουσίας, αγνοώντας την       προώθηση του συμφέροντος της κοινωνίας.
  • Αποθέωση πολιτικών που διαλύουν τον κοινωνικό μας ιστό και αποδυναμώνουν τα αναπτυξιακά μας εργαλεία.

Εμείς όμως μιλάμε με άλλους όρους!

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, γιατί πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι το άθροισμα των κομματικών δυνάμεων, αλλά ο πολλαπλασιασμός των δυνάμεων της κοινωνίας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΙ, γιατί η δημοτική αρχή δεν είναι το μακρύ χέρι κανενός στην τοπική κοινωνία, αλλά είναι η έκφραση της ίδιας της τοπικής κοινωνίας στη διοίκηση του Δήμου.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ τους τοπικισμούς, γιατί η δημοτική αρχή πρέπει να ενώνει προσδοκίες και όχι να χωρίζει διοικητικές μονάδες.

ΣΥΝΘΕΤΟΥΜΕ την εμπειρία και τη γνώση με την ορμή του νέου και του άφθαρτου, γιατί αυτά τα στοιχεία είναι οι πολύτιμοι σύμμαχοί μας, ώστε να μη χαθεί μια πενταετία που συνοδεύεται από το αναπτυξιακό εργαλείο του ΕΣΠΑ.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ το συγκεντρωτικό μοντέλο, γιατί ο Δήμος μας έχει ανάγκη από την αποκεντρωμένη διοίκηση με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες στα θεσμικά όργανα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς καθυστερήσεις και υστερήσεις.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στον Δήμο πολλών ταχυτήτων, γιατί η επόμενη ημέρα θα είναι αποτελεσματική μόνον με την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και το περιβάλλον, γιατί αυτά είναι η ζωογόνος αφετηρία για την ανάπτυξη με κέντρο τις ανάγκες των δημοτών μας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικές δομές για τους δημότες μας, γιατί η προστασία του κοινωνικού μας ιστού, μέσα σε αυτό το περιβάλλον της πρωτοφανούς κρίσης, είναι υποχρέωση και ταυτόχρονα η απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλύτερο αύριο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ από την κεντρική διοίκηση με πείσμα και επιμονή, γιατί δεν οφείλουμε σε κανέναν, παρά μόνο στους πολίτες.

ΣΧΕΔΙΑZΟΥΜΕ την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας, γιατί αυτό είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΜΕ τα μεγάλα έργα υποδομής, που διεκδικήσαμε και δρομολογήσαμε μαζί με την τοπική κοινωνία.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ένα τεκμηριωμένο σχέδιο νέων έργων υποδομής, γιατί αυτό θα είναι το όπλο μας απέναντι στην κρίση.

Εμείς μιλάμε με άλλους όρους!

ΑΠΛΩΣΑΜΕ ΤΑ ΠΙΝΕΛΑ ΜΑΣ… ΒΑΛΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ… ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ…

Για να ζωγραφίσουμε τον Σαρωνικό που μας αξίζει!

ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ όχι σαν απλός ψηφοφόρος της μιας Κυριακής, αλλά σαν συμμέτοχος και ελεγκτής της νέας πενταετίας!

ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ όχι για να αναθέσεις την εντολή διοίκησης, αλλά για να συνδιαμορφώσεις το κοινό μας μέλλον!

ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ όχι για να περιμένεις τους πολιτικούς «σωτήρες», αλλά για να δώσεις με τη δράση σου την απάντησή σου σε αυτούς που σε θέλουν αδρανή.

ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ όχι σαν νέος που σου ετοιμάζουν θέση απλού χειροκροτητή, αλλά σαν ενεργός πολίτης που συναποφασίζεις για τα θέματα που μας αφορούν!

ΜΠΕΣ ΜΕΣΑ όχι για να βρεθούν κάποιοι άλλοι στον παράδεισο της εξουσίας, αλλά για να αγωνιστείς μαζί μας να κάνουμε τούτο τον τόπο δικό μας παράδεισο!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ

Go to top